leren en ontwikkelen

De natuur onder de loep nemen!

Natuur onder de loep

Tijdens de moestuinlessen die ik geef op verschillende basisscholen, willen de kinderen vaak meteen de handen uit de mouwen halen en … aan de slag! Liefst zo min mogelijk theorie, presentaties of filmpjes, maar juist naar buiten: lekker zaaien, plantjes poten, onkruid wieden of … (en straks helemaal!) oogsten!

Gezien de tijdsdruk die er zit op de lessen (max. een uurtje/5 kwartier) heb je soms niet heel veel tijd om eens even de tijd te nemen om alles eens goed en rustig te bekijken ofwel ‘onder de loep te nemen’ … !

Dat was vandaag anders…

De 2 moestuinbakken die bij de kleuters in Vianen op het schoolplein staan, zijn inmiddels helemaal volgezet met allerlei gewassen: radijs, sla, snijbiet, tomaten, peultjes, mais, aardappel … en dat mag de komende weken allemaal lekker groeien. De bakken staan goed in het zicht van de juf en de kinderen kunnen dagelijks zelf ook zien of het goed gaat met de plantjes. Deze 2 moestuinbakken (van 1 x 2 meter) zijn voldoende om de kleuters heel veel kennis mee te geven over voeding en de ‘weg van grond tot mond’.. Dus de investering in materialen is in dit geval goed te overzien!

Vandaag was het heerlijk weer om even uit te razen tijdens het speelkwartier en toen ik aan de moestuinles begon, zat iedereen klaar voor het ‘wormenavontuur’…

Aan kleuters uitleggen dat wormen hele bijzondere (en nuttige!) dieren zijn, was een feestje! Ik had wormenthee, wormencompost en natuurlijk ook de ’toverwormen’ meegenomen. Zelf zien, ruiken en voelen, maakte dat de kinderen hier mega-enthousiast over raakten. Zo alles van dichtbij ‘onder de loep’ nemen, zorgt ervoor dat de kinderen telkens zien hoe mooi onze natuur is. (en dat wormen helemaal niet ‘vies’ of ‘ieuuuwwww’ zijn!)

TIP: Neem zelf ook de natuur eens ‘onder de loep’… sta stil bij wat er om je heen groeit en leeft.

Wil je dit ook aan kinderen op jouw school, of jouw kinderen op school meegeven? Bekijk dan de mogelijkheden om een eigen schooltuin op te zetten! Met wat professionele hulp krijgt het draagkracht, continuïteit en een schitterend resultaat! Lees hier de ervaringen van anderen.

[instagram-feed]