leren en ontwikkelen

Leren en Ontwikkelen

Workshop moestuinieren met kinderen

Ik sluit de Zoom meeting af en kijk naar buiten… alles wat er de afgelopen 6 uren (en 12 weken) aan bod is gekomen in de online training, komt als een sneltrein weer voorbij… ik had gedacht blij en voldaan te zijn als het klaar was, maar eigenlijk voel ik het tegenovergestelde; ik vind het jammer. 

Wat heb ik veel geleerd; veel praktische zaken, maar voornamelijk veel over mijzelf; waar word ik blij van… waar ligt mijn kracht en talent… en vooral; wie wil ik graag helpen?

Vol goede moed had ik me 12 weken geleden opgegeven online coachingsprogramma, omdat ik ** MISSIE MOESTUIN ** graag meteen goed wil opstarten en inrichten. Ik wil zoveel mogelijk scholen kunnen bedienen en daarmee zelf ook mijn leven een zinvolle betekenis geven. 

Als stip op de horizon zie ik voor me dat er bij elke school een school(moes)tuin staat, waar kinderen op een interactieve manier leren over de groei en bloei van groente en fruit, maar stiekem eigenlijk ook hun eigen persoonlijke groei ontdekken en zich bewust worden van:

  • Wat heb je nodig om te groeien?
  • Wat betekent ‘zorgen voor’? 
  • Wat is ‘samen spelen, samen delen’ en hoe doe je dat? 

Door in de buitenlucht met interactieve lessen de kinderen te leren over de groei en bloei, worden alle zintuigen (zien, voelen, proeven en ruiken) geprikkeld. En op deze manier ontwikkelen ze (onuitwisbare) noodzakelijke kennis om op latere leeftijd zelf te kunnen zorgen voor hun eigen mentale en fysieke gezondheid. (en dan slaan we de pubertijd natuurlijk even over, want dan werken de hersenen tijdelijk “anders” vanwege de hormonen)

Wie vroeger zelf een schooltuintje had, zal zich dat ongetwijfeld nu nog herinneren… en is dat ook zo met alle lesuren in de klas? 

Ik ben overtuigd dat ik met mijn programma’s veel kinderen een dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid naar voeding meegeef, waar ouders ook dankbaar voor zijn. Hoeveel ouders hebben er geen strijd ‘s avonds aan tafel om hun kinderen groente te laten eten? 

Natuurlijk begrijp ik dat de leerkrachten in het basisonderwijs een enorme grote taak hebben om hun lesprogramma’s goed te kunnen draaien met alle taken die erbij horen. En als je ook nog eens geen ‘groene vingers’ hebt, hoe moet je het dan aanpakken? 

“Wie het nooit probeert, krijgt het nooit geleerd” … 

Zo begon ik ook 12 jaar geleden aan mijn eigen moestuin! Wat ben ik blij dat ik soms gewoon uit mijn comfort stap en de uitdaging (met alle beren op de weg) aan ga! 

Deze 12 weken waren ook een grote uitdaging, maar door ‘Leren en Ontwikkelen’ blijft mijn ** MISSIE ** datgene waar mijn vuur van gaat branden.

[instagram-feed]