Als gastdocent en moestuincoach heb al heel wat kinderen mogen vertellen over ‘groei en bloei’ in de natuur. Schitterend!

gastdocent en moestuincoach Sandy Zwaan

Dit is niet altijd mogelijk met de voeten in de schooltuin of met de handen in de aarde, maar ook gewoon in het klaslokaal. Ook hier kun je namelijk echt leuke, praktische, ‘groene’ lessen geven, waarin de natuur, voeding en/of ‘groei’ aan bod komt.

Ik wil de kinderen laten zien, voelen, proeven en ruiken wat voor moois er allemaal om ons heen groeit. Waar komt ons eten vandaan, hoe groeit dit nou eigenlijk en waarom is iets goed voor je gezondheid? Op een leuke, leerzame en speelse manier!

Je kunt hierbij denken aan thema’s als:

  • Seizoenen: lente – zomer – herfst – winter
  • Geschiedenis : wat werd er vroeger verbouwd en hoe gaat dit nu?
  • Aardrijkskunde : in welke landen groeien welke gewassen?
  • Biologie: insecten, plantenkunde
  • Kook-en smaaklessen etcetera

Er hoeft dus ook niet direct met een grote schoolmoestuin gestart te worden om de kinderen te enthousiasmeren. Je kunt ook eerst beginnen met een serie natuurlessen (in de klas) en daarna met de kinderen evalueren. Deze eerste serie is een mooie kickstart!

Coaching van leerkrachten

Natuurlijk is het fijn om een gastdocent in te vliegen en de ‘groene’ les te laten geven. Sommige leerkrachten voelen zich niet thuis in het thema en zeggen vaak geen ‘groene vingers’ te hebben. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig!

Door een moestuincoach in te schakelen om de leerkrachten te ondersteunen, heb je direct meerwaarde uit het schooltuin; de docenten ontwikkelen zelf ook een bredere interesse en zien ook wat het thema voor de leerlingen betekent. Met een maatwerk lesprogramma ‘Snoepen uit de schooltuin’ ontvangt de leerkracht coaching door middel van een rechtstreekse hulplijn naar de moestuincoach!

Praktische en concrete lesmaterialen zorgen ervoor dat de leerkracht direct aan de slag kan voor zijn eigen groep. Veilig voor de kinderen en comfortabel voor de leerkracht! WIN WIN!

[instagram-feed]