Lessen

Als een leerling vraagt om compostwormen …

Als een leerling vraagt om compostwormen, dan heb ik mijn doel bereikt voor vandaag!

Vanochtend sloot ik aan bij een les over Bodemleven, bij een basisschool in Bodegraven. Daar coördineer ik nu voor het 3e jaar het project “schooltuinieren”, voornamelijk als coach voor de leerkracht. Dit is dus de 3e leerkracht die ik stapje-voor-stapje meeneem in het moestuinieren op school en de lessen die daarbij horen.

Ik ben voornamelijk op de achtergrond actief en sluit maar af en toe aan bij een les. Gezien het aantal scholen waar ik actief ben, is het onmogelijk om overal tegelijk te zijn. Bovendien is het helemaal niet nodig dat ik overal bij aansluit, maar het thema van vandaag wilde ik een keertje extra ‘aankleden’!

Naast het gehele bodemleven (wat ook in beeld werd gebracht met de trailer van de film ‘Onder het Maaiveld’), stond vanochtend de ‘compostworm’ in het zonnetje. Die wilde ik even ‘real life’ voorstellen aan de klas. Dus met een mini-wormenbak (staat niet op de foto) en een mini-bakje met 2 wormen onder mijn arm ben ik het klaslokaal ingelopen. Ook had ik nog een flesje wormensap vanuit eigen opbrengst (!) bij me. Alles wat je ‘in het echt’ kunt zien maakt natuurlijk veel meer indruk dan van het Digibord.

Afijn, na alle uitleg over bodemleven, wormenhotels en composteren konden de kinderen lekker even hun zinnen zetten op een kleurplaat over composteren. Even ontspannen, nadenken over wat er allemaal net in de les voorbij kwam.

Toen ik mijn spullen bij elkaar zocht, vertelde een leerling aan mij dat ze thuis ook een wormenbak wilde gaan maken. Het instructiefilmpje ging ze thuis laten zien en dan wilde ze direct aan de slag. Toen ze aan me vroeg; “heeft u voor mij wat compostwormen als mijn wormenbak klaar is?” smolt mijn hart en wist ik direct weer waarom dit mijn MISSIE is!

[instagram-feed]